5.12. 2016.

Postavljanje profesionalne agrometeorološke stanice u Pazinu

Postavljanje profesionalne agrometeorološke stanice u Pazinu

U sklopu provedbe projekta „Primjena suvremenih tehnologija u unaprjeđenju poljoprivrede Istarske županije“ kojeg LAG „Središnja Istra“ provodi u partnerstvu s udrugom Istramet, postavljena je profesionalna agrometeorološka postaja instalirana u svrhu kvalitetnog uvida u aktualne meteorološke prilike.
Podatci prikupljeni putem stanice javno se prikazuju na jednostavnom sučelju prilagođenom široj populaciji na portalu Istramet.hr, a mjerodavni su za veći dio središnje Istre, a posebice za više dijelove Pazinštine i Žminjštine. Osim osnovnih parametara, korisnicima su dostupni podatci o vlažnosti tla što će značajno olakšati planiranje poljoprivrednih radova gospodarstvenicima.
Ovaj je projekt temelj daljnjeg razvoja i širenja mreže specijaliziranih agrometeoroloških postaja i edukacije poljoprivrednika o mogućnostima upotrebe dostupnih podataka za racionalno korištenje resursa u poljoprivredi, a sve u cilju lakšeg provođenja zaštite bilja, racionalnijeg navodnjavanja, te naposljetku zaštite okoliša.
Projekt čija vrijednosti iznosi 15.000,00 kn financiran je iz sredstava Istarske županije.