Općina Višnjan

images (1)

 

Općina bogate i raznolike prošlosti i marljivih ljudi, u kojoj se pažljivo čuva tradicija i autohtonost istarske baštine.

 

 

2.274 stanovnika, 69 km2

Općina Višnjan broji ukupno 2.274 stanovnika prema Popisu stanovništva iz 2011. Prostire se na području od 69 km2.

Vicinianus

Vissignanun, Vicinius, Guissignanus, Visignano, Ime Višnjan vjerojatno potječe od latinske riječi Vicinianus što znači u blizini jer je Višnjan u prošlosti bio najbliži posjed Poreča. Najstariji pisani dokument u kojem mu se spominje ime je akt po kojemu su se određivale granice posjeda Sv. Maura iz 1003.g. Zapadno od Višnjana nalazilo se u antici i srednjem vijeku poznato naselje Dilian sa samostanom i crkvom sv. Mihovila iz 11. st.

Višnjanom su u prošlosti gospodarili Mlečani, Austrijanci, Francuzi i Talijani. Administrativno je pripadao Motovunu sve do 1847. g. kada postaje samostalna općina. Jače se počinje razvijati u 19. st. Rano dobiva svu potrebnu  infrastrukturu (telefon, rasvjetu, vodovod), školu i liječnika.

Naselje Višnjan se sastoji od dva dijela; stari dio mjesta nalazi se na brežuljku, a noviji dijelovi su izgrađeni na sjeveroistoku i jugozapadu. Naselje je građeno u mediteranskom stilu; kuće su građene od kamena, zbijene su, a ulice su uske. Višnjan je bio opasan zidom sve do 18. st.

Novi i stari dio naselja povezuje kamenom popločana ulica koja završava gradskim vratima izgrađenim u doba Venecije.  Ona su ulaz na gradski trg na kojem se nalaze barokna loža, cisterna, zvonik i župna crkva sv. Kvirika i Julite građena u neoklasicističkom stilu

 

Malen ispod zvijezda…

U Višnjanu već niz godina djeluje Savez uzgajivača koji radi na zaštiti i spašavanju autohtonog istarskog goveda (boškarina) od izumiranja. U Višnjanu je s tom namjerom osnovan 1. geno-park u Hrvatskoj “Boškarin”.

U blizini Višnjana nalazi se i krški fenomen ovoga kraja; jama Baredine. Jama je uređena za posjete i turistički je veoma atraktivna.

Ono po čemu je Višnjan najviše poznat u Hrvatskoj i svijetu je Zvjezdarnica Višnjan poznata po otkrivanju malih tijela Sunčeva sustava. Osnovana je 1976.g. od mladih entuzijasta – amatera. Nakon izgradnje nove zvjezdarnice na Tićanu, postaje znanstveni centar za edukaciju mladih i važno turističko odredište, a time se razvija i novi oblik turizma, astroturizam.

croatia_istra_visnjan_zvjezdarnica

http://www.visnjan.hr/