Uvodna riječ

renato_krulcicOsnivanjem Lokalne akcijske grupe „Središnja Istra“ krenuli smo ispravnim koracima prema ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Lokalna razvojna strategija LAG-a omogućit će nam smjer razvoja središnje Istre te  pravodobnu pripremu za norme poslovanja u svrhu unapređivanja toga vrlo važnog dijela našeg gospodarstva. Do sada smo napravili neke temelje, strukturirali i organizirali početne institucije koje su provodile edukacije ne bi li se svi pripremili za ono što nas čeka. Formiranje LAG-a je korak ka tome da budemo ravnopravni članovi europske ruralne obitelji koja itekako ulaže, razvija i živi od mogućnosti koje pruža ruralno gospodarstvo.

Smatram kako su svi članovi i svi subjekti LAG-a “Središnja Istra” izuzetno posebni i kvalitetni te svaki na svoj specifičan način čine ovaj LAG jedinstvenim sa specifičnim komparativnim prednostima. Upravo nam to stvara kvalitetnu bazu na kojoj možemo stvarati, zajedničkim snagama, mogućnosti još boljeg razvoja, napretka te time i kvalitetnog života za sve naše građane, stanovnike koji spadaju pod ovo područje.

Ciljevi su nam vrlo jasni i definirani. Moramo zajedničkim, sinergijskim aktivnostima raditi na promicanju ruralnog razvoja putem lokalnih inicijativa i partnerstava, stvarati nove i bolje uvjete za poboljšanje ruralnih životnih i radnih uvjeta. Svakako će biti nužna diversifikacija gospodarskih aktivnosti te osiguravanje kvalitetnog protoka informacija i transfera znanja za napredak u razvoju ruralnog gospodarstva i lokalne zajednice. LAG predstavlja udruživanje naših snaga, gospodarskih prednosti i usmjerenosti pojedinih članica. Zajedno smo jači u nastupu na zahtjevnom europskom tržištu ali i u osiguravanju sredstava iz europskih fondova. LAG znači da ćemo i nadalje nastaviti razvijati postojeće potencijale za ruralni razvoj te jačati financijske i ljudske kapacitete za provedbu projekata ruralnog razvoja.

Strategijom LAG-a definirali smo konkretne smjernice i aktivnosti koje nam predstoje. LAG će doprinijeti svojim članicama sustavnim razvojem mreže partnera u LAG području, edukacijom i osposobljavanjem radnih timova i članova LAG-a te promicanjem koncepta održivog razvoja boljom primjenom ruralnih i regionalnih politika EU pristupom „odozdo prema gore“.

LAG će funkcionirati kao savjetodavna i tehnička potpora u pripremi i izradi projektne dokumentacije subjekata koji djeluju unutar istoga, pratit će zakonske regulative i objave javnih natječaja vezanih uz razvojne mogućnosti te informirati njegove članove. Jedna od aktivnosti LAG-a je i informiranje javnosti u ruralnom prostoru o održivom ruralnom razvoju i LEADER pristupu, suradnja s nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj i EU te razmjena iskustava i znanja s ostalim dionicima ruralnog razvoja.

Svakako je LAG nova prilika, novi način nastupa većeg skupa subjekata i to nas udruživanje čini jačima i snažnijima. U novim izazovima koji nas očekuju, upravo je zajednička snaga i znanje ono što će nas učiniti posebnima te time i konkurentnim.

Predsjednik LAG-a
Renato Krulčić