Općina Lupoglav

lupoglav_grb

Općina Lupoglav smještena je u sjeveroistočnom dijelu Istarske županije te graniči s Općinama Lanišće i Cerovlje i Gradom Buzet, a na istoku s Primorsko-goranskom županijom.

924 stanovnika, 94 km²

Općina Lupoglav zauzima 94 km2, a prema Popisu stanovništva iz 2011. broji 924 stanovnika.

Bijela i siva Istra

Općina se proteže sve do obronaka Učke i Ćićarije te na jugu do Boljunskog polja. Na prostoru  Općine susreću se dvije od tri geomorfološke cjeline županije: “Bijela Istra” (masiv Učke i Ćićarije) te “Siva Istra” (pretežito područja fliša). Naselja u tim cjelinama pokazuju znatne razlike u morfološkom i tipološkom smislu.

1000908_494287900643730_1050071590_n_facebookNaselja “Bijele Istre” su koncentrirana, nepravilnih matrica pri čemu često nekoliko stambenih i gospodarskih objekata okružuje zatvoreno gospodarsko dvorište oblikujući tako relativno siguran zatvoreni sklop zgrada.

Naselja “Sive Istre” su u pravilu ograničenih formi dobro prilagođenih terenu, vizura i silueta koje poštuju mjerilo ambijenta. Radi se o urbanim i ruralnim naseljima male veličine na brijegu, gusto zbijenih sklopova s malim površinama obradivog zemljišta unutar samih naselja.

Povijest Lupoglava

Prvi pisani spomen Lupoglava je vjerojatno onaj iz darovnice Kralja Henrika IV 1064. godine, pod imenom Lompaga, dok se kao Castrum de Lupoglau spominje 1264. godine kada ga Akvilejski patrijarh dodjeljuje u feud Henriku Pazinskom. Od tada Lupoglav dijeli sudbinu Pazinske knežije, te je najprije pod vlašću goričkih grofova, zatim pod dominacijom Austrijske kuće.

1000446_494243640648156_1204251646_n_faceUtvrda u kojoj su stolovali kaštelani raznih feudalnih porodica : Eberstein, Herberstein, Kružić, Sinković i Eggenberg bio je Kaštel Mahrenfels o kojem je sačuvano obilje šturih povijesnih podataka, ali i poneka gotovo romantična životna epizoda. Nakon smrti grofa Eggenberga novi vlasnik postaje grof Brigido koji odlučuje napustiti stari dvorac Mahrenfels na teško pristupačnom brežuljku, te gradi novi ladanjski dvorac obitelji Brigido u ravnici.

Kaštel Brigido su sagradili 1634. nakon što su kupili lupoglavsku gospoštiju, a bio je u vlasništvu obitelji Brigido sve do 1883. Na svom su imanju uspješno uvodili nove načine proizvodnje naročito u stočarstvu, . Mnogi su istarski posjednici slali svoje nasljednike da nauče praktične poslove vezane za upravljanje imanjem, poljoprivredu i seosko gospodarstvo.

Idealno za rekreativce i penjače

54958488Blizina Parka prirode Učka čini Lupoglav nezaobilaznim polazištem za pješačenje i planinarenje, a i predstavlja alpinistički izazov mnogim slobodnim penjačima i rekreativcima na lokalitetu jedinstvenih geomorfoloških fenomena u Hrvatskoj.

Očuvanost okoliša zaštićenog krajolika  svih naselja općine Lupoglav, Boljuna, Boljunskog polja, Bresta pod Učkom, Dolenje Vasi, Lesišćine, Semića i Vranje te njihove zadivljujuće vizure vapnenačkih tornjeva zasigurno se duboko urezuju u sjećanje i ponovno bude divljenje prema najvećem arhitektu svih vremena – prirodi.

http://www.lupoglav.hr/