Općina Motovun

Motovun_-_Montona_(grb)Motovun je grad-spomenik, drevni istarski akropolski gradić smješten na vrhu 277 metara visokog brijega, čiji današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka. Do vrha motovunskog brijega i njegova venecijanskog gradskog trga vodi najduže istarsko stepenište s 1052 stepenice. Položaj i vizura čine ga jednim od najljepših starih gradova na Mediteranu.

1.004 stanovnika, 33.58 km²

Općina Motovun se prostire na površini od 33,58 km2, a prema popisu stanovništva iz 2011. broji 1.004 stanovnika.

U sastavu općine su četiri naselja: Motovun, Brkač, Kaldir i Sveti Bartol.

Grad Velog Jože

 

398799_416439295055560_1747432809_n

Povijest Motovuna započinje prije rimskog vremena, kada se na ovom prostoru naseljavaju Sekusi, keltsko pleme. Ime mu je također keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori.

Stara legenda kazuje kako su nekoć davno u dolini rijeke Mirne živjeli divovi. Bili su toliko veliki da su gledajući gradove na brežuljcima nad Mirnom, jedan drugom iz ruke u ruku dodavali alat i veliko kamenje. Jedan od gradova kojeg su u to legendarno doba izgradili divovi bio je i Motovun. Mnogo kasnije, kad su Istru naselili i obični ljudi, divovi su počeli nestajati, no u legendi i pričama Vladimira Nazora ostao je zapamćen motovunski div Veli Jože, koji je bio toliko velik i jak da je golim rukama mogao zatresti motovunski zvonik.

Bogato graditeljsko nasljeđe

DSC06823Iz bogatog graditeljskog nasljeđa Motovuna ističu se gradska vrata s kulom, renesansna gradska palača, gradska loža, župna crkva Sv. Stjepana, srednjovjekovni raspored ulica, gradske cisterne i mnogi grbovi na pročeljima zgrada u Motovunu. U Svetom Bartolu istoimena crkvica je izgrađena 1651. godine. U Brkaču je crkva Sv. Pankracija izgrađena 1942. na mjestu starije iz 15 st. Oko ove crkvice nalazilo se groblje koje je vjerojatno ono o kojem 1681. piše tršćanski horograf i liječnik prema čijim zapisima je 1656. u Brkaču pronađena grobnica u kojoj se nalazilo tijelo čovjeka – diva koje se nakon otvaranja grobnice pretvorilo u prah. U Kaldiru se nalazi Župna crkva Sv. Ivana Krstitelja izgrađena 1873. koju je 1875. blagoslovio znameniti istarski biskup Juraj Dobrila a nasuprot groblja nalazi se i temeljito obnovljena crkvica Presvetog Trojstva.

U općini Motovun se tijekom godine odvija niz tradicionalnih pučkih i međunarodnih manifestacija: „Igra na rog“, „Motovun film festival“ i „Festival terana i tartufa” u Motovunu, „Fešta od fruti“, Kolejani i Ivanja u Kaldiru, Bartulja, ocjenjivanje kobasica i vina u Svetom Bartolu te fešta Svetog Pankracija u Brkaču.

Zemlja vina i tartufa

kaldir103Oko Motovuna prostiru se vinogradi u kojima uspijevaju čuvena istarska vina, teran i malvazija, dok je Motovunska šuma, koja se prostire kilometrima dolinom Mirne, stanište čuvenih podzemnih gljiva tartufa , koji se u ovom kraju vade uz pomoć posebno uvježbanih pasa. Ljeto i rana jesen vrijeme je kad uspijevaju crni tartufi, a u kasnu jesen i zimi vade se najukusniji (i skupocjeni) istarski bijeli tartufi.

Prema znanstvenim istraživanjima, svoju ključnu poziciju ovaj gradić duguje svom položaju na raskrižju Zemljinih energetskih meridijana odnosno tzv. “Zmajevih brazdi”. Ti meridijani krajolikom pronose pozitivnu životnu energiju Zemlje, a na mjestu gdje se takve “brazde” sijeku, kao što je u Motovunu slučaj, nastaje snažan izvor pozitivne energije, “dišni otvor” planeta Zemlje. Takav energetski naboj na čovjeka djeluje opuštajuće i smirujuće, povećava mu koncentraciju i duhovnost, odmara i okrepljuje, razvija kreativnost i toleranciju. Možda je i to razlog mnogim motovunskim okupljanjima i kreativnim druženjima ljudi iz cijeloga svijeta.

http://www.motovun.hr/