16.7. 2014.

Studijski posjet LAS-u Srce Slovenije

Studijski posjet LAS-u Srce Slovenije

9. i 10. srpnja 2014. godine, zaposlenici, članovi i volonteri LAG-a “Središnja Istra” u sklopu studijskog putovanja posjetili su Razvojni centar i LAS Srce Slovenije.


Domaćini su pripremili bogat i poticajan program koji je započeo posjetom adrenalinskom parku GEOSS i geografskom središtu Slovenije da bi se nastavio predstavljanjem primjera takozvanih „soft“ projekata u kulturnom domu u Dolskom. U jednom od njih, vođenom od strane zajednice aktivnih žena „Plamen“, imali smo priliku i sami sudjelovati i to na način da smo naučili pripremati proizvode od tijesta koji su nam dobro došli na putu kući.
Također u mjestu Dolsko posjetili smo još jedan primjer dobre prakse, seosko domaćinstvo Antona Čiča Pr’ Krač na kojem proizvodi svoje vino, voće i povrće, a u svom posjedu ima ugostiteljski objekt, objekt koji je prepoznat kao zaštićeni kulturni spomenik i koji služi kao galerijski i prezentacijski prostor te vlastitu destileriju.
Slijedeći dan bio je rezerviran za posjet dvorcu Bogenšperk u kojem je neko vrijeme živio i djelovao poznati povjesničar, geograf, etnograf, kartograf i grafičar Johann Weichard Valvasor, a koji je izradio karte i grafike raznih naselja i mjesta sa područja središnja Istre.
Nakon toga poduzetnik Joža Kos pokazao nam je, na vlastitom primjeru, kako suradnja između privatnog i javnog sektora može biti snažni pokretač razvoja i napretka cijele zajednice. Predstavnici LAS-a Srce Slovenije predstavili su presjek svoga rada te upoznali prisutne sa zadaćama i odgovornostima koji očekuju i naš LAG.
Druženje je zaključeno na seoskom turizmu Ignaca Paternostera uz degustaciju sireva i prezentaciju mogućnosti i prilika koje se poljoprivrednicima pružaju u sklopu LAG-a, predstavljanje općine Litija te primjer dobre prakse šumskog vrtića u općini Litija.

Putovanje je za sve sudionike bilo veoma korisno budući da područje LAG-a Srce Slovenije i Središnje Istre imaju mnogo dodirnih točaka, a postavljeni su i temelji da dobru suradnju u budućnosti.