10.3. 2022.

Prvi međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra 2022. u Pazinu od 22. do 24. travnja

U razdoblju od 22. do 24. travnja 2022. godine u Pazinu u prostoru Školsko gradske sportske dvorane i na površinama oko samog objekta održati će se prvi međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra. 

Na konferenciji za medije održanoj 18. veljače medijima su se obratili: direktor sajma AgroTerra Istra, Marko Londero, gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić, pročelnik Upravnoug odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županijeEzio Pinzan, predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Dean Matići predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin Ranko Anđelini. Pored medija, na konferenciji su bili još predstavnici iz: Turističke zajednice središnje Istre, Obrtničke komore Istarske županije, Udruženja obrtnika Pazin, Pazin sporta i predstavnici Lokalne akcijske grupe (LAG) središnja Istra.

S nekoliko uvodnih riječi te predstavljanjem vizuala sajma poljoprivrede obratio se Marko Londero, direktor sajma: „Iznimna nam je čast da smo s ovom idejom potaknuli mnoge subjekte da nam se priključe u namjeri isticanja važnosti poljoprivrednog sektora u Istri. Smatramo da je ideja bila u pravo vrijeme te da ste svi nazočni prepoznali njezinu važnost. Danas, kada je vrlo važno da naša regija može opskrbiti potrebe hranom iz vlastitih resursa, sajam posvećen samo tom sektoru, vjerujemo da će poljoprivredi dati pravo mjesto pod reflektorom javnosti koje i zaslužuje. Hvala svima koji ste nas podržali te koji ćete sudjelovati u stvaranju sadržaja za poljoprivredni sajam i Istru. Očekujemo i izlagače izvan Istre i Hrvatske tako da će već prvu godinu postati sajam koji nema granice,“ istaknuo je Londero.

Velika zahvala ide gradonačelnici Grada Pazina koja je već u prvim kontaktima izrazila podršku i vjeru u ideju te važnost iste. Stoga se ovim putem zahvaljujemo gradonačelnici i Gradu Pazinu što će omogućiti da poljoprivredni sajam bude doma u centru Istre u Pazinu.

„Grad Pazin je oduševljen činjenicom da ćemo tri dana živjeti s poljoprivrednim sajmom jer se u središnjoj Istri ponovo budi poljoprivredni duh, posebice kod mladih. Pandemija nas je podsjetila koliko je lokalna proizvodnja hrane važna. Osim razgledavanja, trgovanja, razmjene znanja i iskustva u području poljoprivrede i pčelarstva, u Pazinu će se naći mjesta i za opuštanje i zabavu te susrete s dragim ljudima pa pozivamo sve, velike i male, da krajem travnja provedu poljoprivredni vikend u Pazinu. Također najavljujemo tjedan ususret sajmu poljoprivrede kada će se u Pazinu održati panel rasprave s poljoprivrednicama i poljoprivrednicima kako bi Grad Pazin dobio iz prve ruke smjernice za razvoj pticajne strategije za poljoprivrednike,“ naglasila je gradonačelnica Pazina.

Nazočnima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan te je iskazao podršku te govorio o smjernicama i planovima razvoja od značajne važnosti za istarsku poljoprivredu. Zahvaljujemo se na iznimnoj podršci UO za poljoprivrdu Istarske županije te stručne smjernice za sam sajam. „Istarska županija oduvijek potiče organizaciju manifestacija koje organiziraju udruge, gradovi, općine s ciljem promocije poljoprivredne proizvodnje. Pozdravljamo ovu privatnu inicijativu, organizaciju poljoprivrednog sajma u Istri. Upravo smo zadnje dvije godine, kada ih nije bilo, osjetili važnost održavanja takvih sajmova i manifestacija radi promocije i dodatnog kanala koji povezuje proizvođače s potrošačima. Zato smo neupitno stali uz organizatora Mars eventi d.o.o. i iskazali želju za suorganizacijom te pomoći u stručnom dijelu, organizaciji panela, rasprava i predavanja na temu važnih pitanja za poljoprivrednike. Održavanje poljoprivrednog sajma u skladu je sa strategijom razvoja poljoprivrede Istarske županije. Posebice ističemo njegovu važnost u segmentu poticanja mladih ljudi da se usmjere u neki od sektora poljoprivrede i da u toj gospodarskoj djelanosti pronađu svoj put i egzistenciju,“ istaknuo je pročelnik UO za poljoprivredu Istarske županije Pinzan.

Dean Matić, predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije također se obratio s nekoliko riječi i opisao poduzete aktivnosti ne bi li se istarski obrtnici maksimano uključili