Prenošenje “Umijeća pripreme Pazinskog cukerančića na mlađe generacije”
„Poticati prenošenje i njegovanje kulturnog dobra u izvornoj sredini“ jedna je od mjera zaštite definiranih u Rješenju kojim je Ministarstvo kulture utvrdilo da Umijeće pripreme tradicijske slastice Pazinski cukerančić nosi svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Zadatak popularizacije i promocije Pazinskog cukerančića ozbiljno je shvaćen, a veliki interes i njegovo uključivanje u mnogobrojne aktivnosti kao što su razne manifestacije, događaji, turistički i obrazovni programi stalno iznova ukazuju na opravdanost incijative da se Pazinski cukerančić revalorizira i zaštiti. Posebno veseli činjenica da njega vrlo dobro reagiraju i oni najmlađi. Učestali su tako upiti mnogobrojnih vrtićkih i grupa i školskih razreda koji žele učiti o ovoj autentičnoj slastici i njezinom značaju za naše područje. Tokom ovog su tjedna tako održane dvije radionice za djecu – prva u Dječjem vrtiću Olga Ban Pazin sa skupinom “Iskrice”, a druga s 3. i 4. razredom Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin u suradnji s Etnografskim muzejem Istre u sklopu Edukativne muzejske akcije pod nazivom “Čajanka s okusom tradicije” povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.
Uz pomoć Davorke Šajine koja je vodila radionice, djeca su gotovo neobično lako savladala oblikovanje cukerančića u njegov specifični razgranati oblik, a ujedno su i ispričala kako i njhove „mame“ i „none“ spremaju Pazinske cukerančiće za posebne prigode. Jasno je stoga bilo kako im ovo nije bio prvi susret s cukerančićima te kako se tradicija još uvijek cijeni i čuva u obiteljskim domovima. S obzirom na to, sasvim je izvjesno kako će i oni sami biti jako dobro upoznati s važnosti očuvanja i prenošenja baštine, među kojom i Pazinskog cukerančića.