27.7. 2015.

Predstavljene dosadašnje aktivnosti u procesu zaštite Pazinskog cukerančića

Predstavljene dosadašnje aktivnosti u procesu zaštite Pazinskog cukerančića

LAG „Središnja Istra“, na ideju članice LAG-a Davorke Šajine, pokrenuo je inicijativu za zaštitu „Pazinskog cukerančića“. Zajedno s ostalim dionicima područja –  lokalnim slastičarima (Antica kolači, Reginex d.o.o.), Gradom Pazinom, Udruženjem obrtnika Pazin, Etnografskim muzejem Istre i Davorom Šišovićem koji su prepoznali važnost zaštite ove jedinstvene tradicionalne slastice – formiran je radni tim za provedbu ove inicijative.

Nakon razmatranja dostupnih načina zaštite, utvrđeno je kako je najpovoljniji vid onaj zaštite „Pazinskog cukerančića“ kao nematerijalnog kulturnog dobra s obzirom da se na popisu trenutno zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara u kategoriji umijeća pripreme već nalaze neke prepoznatljive slastice kao što su zagorski štrukli, Poljički soparnik, torta Makarana i drugi.

Promocija cjelokupne inicijative već je održana u sklopu manifestacije Dani Velog Jože u Motovunu kada je, u skladu s temom manifestacije, predstavljen „divovski cukerančić“ zajedno s najavom inicijative za zaštitu.

Kako je izvješteno na današnjoj konferenciji za medije, trenutno je u procesu istraživanje kojim se želi prikupiti što više informacija kako bi se teza o jedinstvenoj pripremi, izgledu i okusu „Pazinskog cukerančića“ potvrdila. Stoga, LAG „Središnja Istra“ poziva sve građane da ispune kratki upitnik o načinu izrade svojih cukerančića koji je dostupan na web stranicama LAG-a „Središnja Istra“, Grada Pazina, Udruženja obrtnika Pazin kako bi se s konkretnim zaključcima moglo nastaviti cjelokupni proces zaštite „Pazinskog cukerančića“. Štand na kojem će se provoditi isto istraživanje i dodatno predstaviti inicijativa biti će dostupan i tijekom održavanja ovogodišnjeg Rima, 1. kolovoza na pazinskom Trgu slobode od 19 do 21 sat.

Upitnik možete potražiti na sljedećoj poveznici:

http://goo.gl/forms/5k3v2iDQxM