17.11. 2022.

Precizno navodnjavanje kao odgovor na aktualne klimatske promjene

Precizno navodnjavanje kao odgovor na aktualne klimatske promjene

Navodnjavanje je danas jedna od ključnih tema u poljoprivredi budući da sve izraženije posljedice klimatskih promjena postavljaju pred poljoprivrednike goleme izazove. Ovogodišnje su suše ukazale na potrebu brze prilagodbe aktualnim klimatskim izazovima radi očuvanja uroda u čemu nam uvelike mogu pomoći nove tehnologije tzv. „precizne poljoprivrede“. 

U želji da prodube svijest o nužnosti učinkovitog gospodarenja vodnim resursima te ujedno ispitaju mogućnosti primjene precizne poljoprivrede u sektoru vinogradarstva, LAG „Sjeverna Istra“ i LAG „Središnja Istra“ u svibnju ove godine prijavili su zajednički projekt unutar Javnog poziva Nacionalne ruralne mreže usmjeren na istraživanje potreba za preciznim navodnjavanjem u vinogradima.

U prijavi projekta „Istraživanje primjene inovativnih tehnologija motrenja vinograda za planiranje i provedbu preciznog navodnjavanja“ LAG-ovi partneri oslonili su se na podršku stručnog tima sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta u formuliranju projektnog zadatka. Projekt je usmjeren na ispitivanje prostorne varijabilnosti čimbenika koji doprinose bujnosti i prinosu vinove loze budući da su istarski vinogradi tijekom ljetnih mjeseci suočeni sa nedostatkom vode i toplinskim valovima koji značajno utječu na prinos i kvalitetu grožđa i vina. U tu svrhu u razdoblju od lipnja do kraja rujna 2022. provedena su ispitivanja vinograda na odabranim mikrolokacijama na području LAG-ova „Sjeverna Istra“ i „Središnja Istra“  (lokacije: Sv. Lucija kraj Brtonigle te Pagubice kraj Cerovlja).

Ispitivanja vinograda izvršena su od strane stručnog tima sa Agronomskog fakulteta i Fakulteta  elektrotehnike i računalstva suvremenim zemaljskim i zračnim senzorima (kamere, laser, odometrija, dronovi), te su u tom procesu prikupljeni važni podatci o vodnom statusu trsa uz različite količine navodnjavanja. Na taj su način utvrđeni specifični zahtjevi vinove loze za primjenom potrebnog volumena vode na pravom mjestu u pravo vrijeme. 

Ovako izračunane potrebe namirit će se kroz lokalizirani sustav navodnjavanja koji će osigurati optimalan urod uz učinkovito gospodarenje dostupnim vodnim resursima. 

Rezultati daljinskih snimanja vinograda objedinit će se u završnom izvješću projekta koje će biti javno dostupno na mrežnim stranicama LAG-ova partnera po službenom završetku projekta.