12.10. 2016.

“Domaće od malih nogu”: Potpisivanje Pisma namjere o suradnji LAG-ova Istarske županije

“Domaće od malih nogu”: Potpisivanje Pisma namjere o suradnji LAG-ova Istarske županije

U sklopu 7. stručnog skupa predškolskih ustanova Istarske županije održanog 11. listopada u Dječjem vrtiću „Tići“ iz Vrsara u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo, predsjednici LAG-ova Istarske županije: Renato Krulčić -LAG „Središnja Istra“, Anteo Milos-LAG „Sjeverna Istra“, Ezio Pinzan-LAG „Južna Istra“ te Mirela Faraguna, voditeljica LAG-a „Istočna Istra“ u ime predsjednika Tulia Demetlike potpisali su Pismo namjere o suradnji na projektu „Domaće od malih nogu“. Ujedno je Renato Krulčić u ime nositelja projekta LAG-a “Središnja Istra” s ravanteljem Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandrom stojanovićem potpisao Sporazum o poslovnoj suradnji s ravanteljem Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.
Projekt „Domaće od malih nogu“ provoditi će se unutar podmjere 19.3. Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 u sklopu koje će LAG-ovi krajem godine na raspolaganje dobiti sredstva za projekte suradnje. Cilj projekta je stvaranje preduvjeta za povećanje potrošnje i uvođenje lokalnih proizvoda/namirnica u odgojno-obrazovnim institucijama (jaslice, vrtići i osnovne škole) na području Istarske županije, a obuhvatiti će aktivnosti izrade studije koja će predstaviti dubinsku analizu trenutne ponude poljoprivrednih gospodarstva s područja Istarske županije i trenutne potrošnje u odgojno-obrazovnim ustanovama kao i zainteresiranost svih uključenih strana za daljnje korake u ostvarenju ciljeva projekta. Paralelno će se provesti analiza zakonskih regulativa te ponuditi modeli provedivih rješenja s obzirom na postojeća ograničenja i mogućnosti.
U sklopu projekta, planirane su i radionice i edukativna predavanja namijenjena kuharskom osoblju, odgajateljima i učiteljima, djeci te roditeljima s ciljem podizanja svijesti o prednostima konzumacije lokalno uzgojene hrane.
Nositelj ovog projekta je LAG „Središnja Istra“, a njegova je provedba planirana u razdoblju od 18 mjeseci.