17.3. 2014.

Završna tematska radionica COHEIRS projekta

Završna tematska radionica COHEIRS projekta

Predstavnice LAG-a „Središnja Istra“ sudjelovale su od 12. do 16. ožujka 2014 g., zajedno s predstavnicima Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te predstavnicima Grupe solidarne razmjene iz Pule i Poreča, na završnoj tematskoj radionici projekta COHEIRS (Civic Observers for Health and Enviroment: Initiative for Responsibiity and Sustainbility) u talijanskom gradiću Mesagne u regiji Puglia.
Na projektu je sudjelovalo 17 partnera iz 12 europskih zemalja: Španjolske, Francuske Malte, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Rumunjske, Albanije, Makedonije i Italije. Nositelji ovog projekta bili su ALDA (Associazione Agenzie della Democrazia Locale) i ISBEM (Istituto Scientifico Biomedico Euro Mediterraneo), a jedan od implementacijskih partnera bila je Zaklada.

Na međunarodnoj konferenciji “Bottom up approaches for environmental and health policies” razgovarali smo o problemima i mogućim rješenjima vezanim uz ekologiju i utjecaj onečišćenja na lokalnu zajednicu i ljudsko zdravlje, a radionice i predavanja vodili su stručnjaci iz različitih područja agronomije, medicine, zaštite okoliša, biokemije, biologije… Posjetili smo i grad Taranto koji je zbog nekontroliranog razvoja teške industrije postao talijanski ekološki grad slučaj. Konferencija je zaključena izradom dokumenta s preporukama vezanim uz ekologiju i ljudsko zdravlje koji će biti upućen Europskoj komisiji.
Na području Puglie djeluje LAG “Terra dei Messapi”.