10.5. 2022.

Susret partnera na projektu Malvasia Myth u sklopu Vinistre

Susret partnera na projektu Malvasia Myth u sklopu Vinistre

Ovogodišnja Vinistra bila je povod za okupljanje međunarodnih partnera na projektu „The Malvasia Myth“. LAG „Središnja Istra“ kao domaćin ugostio je predstavnike partnera iz Grčke i Italije, te ih je kroz dvodnevni boravak upoznao s područjem, specifičnostima i značajem Malvazija vina u Istarskoj županiji.

Projekt „The Malvasia Myth“ financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za cilj ima valorizirati i brendirati sva vina koja se danas nazivaju imenom Malvazija. Projektom će se istražiti kulturno-povijesni kontekst pojave Malvazije, društveno značenje i lokalne narative, kao i detalje o lokalnim sortama  koje se tim imenom nazivaju. Sve ovo biti će podloga za stvaranje međunarodnog brenda Malvazija te međunarodne mreže proizvođača i vezanih organizacija koji će doprinijeti promociji područja i vinara koji ju proizvode te posljedično učvrstiti poziciju Istre kao kvalitetne vinske regije.

U sklopu Vinistre, uz stručno vodstvo sommeliera, održala se je mastreclass degustacija s vinima uključenih partnera s ciljem prepoznavanja ključnih značajki, sličnosti i različitosti uključenih vina, a tijekom trodnevnog trajanja sajma, partneri su na zajedničkom štandu na Vinistri predstavili svoja vina te su tako posjetitelji dobili priliku kušati Malvazije partnera iz Grčke i Italije ali i ostalih područja koja se diče proizvodnjom ove vinske sorte.