14.9. 2016.

Predstavljanje projekta More od malih nogu LAGUR-a Istarski švoj

Predstavljanje projekta More od malih nogu LAGUR-a Istarski švoj

U petak, 9. rujna u porečkom Pučkom otvorenom učilištu održana je završna prezentacija Malog pilot projekta „More od malih nogu“ kojeg provodi LAGUR „Istarski švoj“

Projekt „More od malih nogu“ usmjeren je  na poticanje konzumacije svježe lokalne ribe i drugih morskih organizama u obrazovnim institucijama (jaslice, vrtići i osnovne škole), a financiran u okviru Mjere III.1. “Pripremna potpora” iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u vrijednosti od 150.000 kuna.

Osnovne aktivnosti projekta bili su okrugli stolovi održani u Poreču i Pazinu s relevantnim dionicima iz područja školstva, ribarstva, zdravstva i javne uprave koji su zajednički zaključili da interesa za realizacijom ovog projekta ima te definirali daljnje korake u prevladavanju postojećih prepreka. Održane su i edukativne radionice za kuharsko osoblje na kojima je 32 polaznika iz obrazovnih ustanova s područja (dječji vrtić Olga Ban iz Pazina, 101 dalmatinac i Radost iz Poreča, Dječji  vrtić Višnjan, Dječji vrtić „Tići“ iz Vrsara, Osnovna škola Poreč, Vladimir Nazor iz Pazina, Talijanska osnovna škola Bernardo Parentin iz Poreča) unaprijedilo svoje vještine u pripremi ribljih jela te zajednički s profesionalnim kuharima Robertom Perićem i Davidom Skokom kao voditeljima radionica kreiralo kuharicu s prigodnim receptima na bazi riba i mekušaca namijenjenoj upotrebi u obrazovnim ustanovama

U sklopu programa premijerno je prikazan promotivni video koji prikazuje tradiciju ribarstva na području djelovanja LAGUR-a „Istarski švoj“ u čijem su snimanju sudjelovali sami ribari i poznavatelji ovdašnje ribarske povijesti.

Nakon same prezentacije, nastavak programa održao se na porečkoj rivi gdje su se sa svojim proizvodima prezentirali lokalni prerađivači ribe (T.I.C. d.o.o, Ribarska zadruga Istra, Bakalar Milena), a ukusne delicije po recepturi iz spomenutih kuharica pripremali su učenici i profesori Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč. Iste su bile poslužene uz vina vinara s područja LAGUR-a „Istarski švoj“ (Brčić, Banko Damijanić i Ritoša), a ponudu je dodatno obogatila izložba podvodnih fotografija Ronilačkog kluba Ugor.

Završna aktivnost predstavljanja bila je Panel diskusija na kojoj su sudjelovali predstavnici Uprave ribarstva iz Ministarstva poljoprivrede i predstavnici LAGUR-ova iz RH, a koja je bila usmjerena na razmjenu iskustava u trenutno aktualnoj izradi lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu koje će biti temelj za daljnje financiranje LAGUR-ova.