14.7. 2015.

Početak provedbe projekta LAGs4EU

Početak provedbe projekta LAGs4EU

Proteklog je vikenda u Slovačkoj službeno započela provedba projekta LAGs4EU (Local Action Group for Better EU Communities) iz programa Europa za građane kojeg LAG „Središnja Istra“ provodi u partnerstvu s 17 partnera iz 8 zemalja. Projekt je usmjeren na edukaciju i razmjenu primjera dobre prakse predstavnika LAG-ova, razvojnih agencija i jedinica lokalnih samouprava u poticanju volonterstva i uključivanju lokalne zajednice u razvojne projekte na lokalnom području.

Domaćin prve aktivnosti od 10 do 12. srpnja bio je slovački LAG Združenie Dolný Žitný ostrov sa sjedištem u mjestu Kližská Nemá. Događaj je poslužio kao svojevrsni kick off meeting, odnosno koordinacijski sastanak partnera za upoznavanje i što bolju implementaciju ciljeva projekta. Nadalje, u sklopu događaja predstavljen je LAG domaćin i područje na kojem djeluje, a partnerima su prezentirani primjeri dobre prakse te uspješno provedeni projekti financirani iz sredstava europskih fondova. Za partnere je tako organiziran obilazak Komárno tvrđave, povijesnog središta grada Komarno, obilazak turističkih središta regije i prezentacija lokalnih turističkih lokaliteta kao integralnog dijela ruralnog razvoja područja. Događaj je zaokružen sudjelovanjem na festivalu tradicijske glazbe, te posjetom rimskom i etnografskom muzeju Kelemantia sa ostacima rimske vojne tvrđave na obali rijeke Danube.

Na događaju je sudjelovalo 40-tak predstavnika iz 9 partnerskih organizacija, odnosno 8 europskih zemalja – Rumunjske, Italije, Slovenije, Poljske, Češke, Bosne i Hercegovine, domaćini iz Slovačke, te LAG Središnja Istra iz Hrvatske.

Sljedeća aktivnost u sklopu projekta održava se od 22. do 24. srpnja u Pazinu u organizaciji LAG-a „Središnja Istra“, kao nositelja projekta koji će tom prigodom ugostiti 59 predstavnika iz partnerskih organizacija. Događaj se djelomično preklapa s održavanjem TradInEtno festivala koji će poslužiti kao jedan od primjera dobre prakse s područja koje će tijekom posjeta biti prezentirano gostima.