21.2. 2014.

Održana radionica “Računovodstvo neprofitnih organizacija” i studijski posjet

Održana radionica “Računovodstvo neprofitnih organizacija” i studijski posjet

LAG „Središnja Istra“ ugostio je predstavnike nekoliko LAG-ova na radionici Računovodstvo neprofitnih organizacija. Dvodnevna radionica održala se 19. i 20. veljače u agroturizmu „Stara Štala“ u Borutu.

Na radionici su sudjelovali predstavnici LAG-a 5 iz Orebića, LAG-a Vinodol iz Bribira, LAG-a Zapadna Slavonija iz Nove Gradiške te LAG-a „Središnja Istra“ zajedno sa svojim članovima iz Udruženja obrtnika Pazin, Istarskog regionalnog zadružnog saveza i ostalima.
Sudionici radionice upoznati su sa specifičnostima računovodstva za neprofitne organizacije, prijedlogom novog Zakona o Udrugama, zakonskim obavezama izvještavanja, rokovima čuvanja financijskih spisa, načinima rada u neprofitnim organizacijama i slično.
Predstavnici LAG-ova imali su priliku čuti iskustva obitelji Merklin koji su svoj agroturizam „Stara Štala“ dijelom sufinancirali iz sredstava programa IPARD. Isto tako, organiziran je posjet podrumu Vina Anđelini, vođena degustacija uz kušanje njihovih domaćih proizvod te razmijena iskustva o proizvodnim procesima. Nakon toga sudionici su posjetili agroturizam Ograde kao primjer dobre prakse razvoja ruralnog turizma i očuvanje tradicijske gastronomije na području središnje Istre. Tokom studijskog posjeta obišli su i nekoliko općina s područja LAG-a „Središnja Istra“ te na kraju zapjevali i zaplesali uz harmoniku i Serđa Valića.