3.10. 2013.

LAG „Središnja Istra“ sudjelovao na Završnoj konferenciji projekta Key Q u Bosni i Hercegovini

LAG „Središnja Istra“ sudjelovao na Završnoj konferenciji projekta Key Q u Bosni i Hercegovini

Od 17. do 19. rujna 2013. članice LAG-a „Središnja Istra“ posjetile su seosko domaćinstvo „Marića Gaj“ u Grudama kako bi prisustvovale Završnoj konferenciji projekta Key Q, a jedan od partnera na projektu bila je i Agencija za ruralni razvoj Istre.

Key Q, ključ za kvalitetu razvoja i valorizaciju poljoprivredno-prehrambenih resursa na Jadranskome području, projekt je financiran u sklopu Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja kojim je financirana izgradnja edukacijske kuhinje Centra za regionalno ruralni razvoj na Gortanovom Brijegu blizu Pazina. Vrijednost projekta je 677.695,00 kn, a trajao je 31 mjesec.

U sklopu Završne konferencije članice LAG-a sudjelovale su na Gastro susretu „Okusi s kamena“, sajmu tipičnih proizvoda i prezentacija tradicijskih jela Hercegovine, na predavanju o fondovima za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske unije i osnivanju LAG-ova, u sklopu čega je voditeljica LAG-a Iva Jekić osnivanje i djelovanje LAG-a „Središnja Istra“.

Osim toga, kroz predavanja predstavljen je razvoj didaktičkih farmi te seljačka domaćinstva u praksi pa je tako Davorka Šaina predstavila svoje seljačko domaćinstvo „Ograde“ iz Lindarskog katuna u Pazinu.