25.10. 2013.

Jesenski plodovi za svakoga

Jesenski plodovi za svakoga

PAZIN – U Društvenom centru “Veli Jože”, u nekadašnjoj vojarni, održana je manifestacija “Plodovi jeseni u mojoj kuhinji” na kojoj su predstavljeni samonikli jesenski plodovi te oni uzgojeni na prirodan način bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja. Posjetitelji su se mogli upoznati i s načinima pripreme plodova jeseni te neke od tih jela i pripravaka  degustirati na štandovima.

Ljekoviti čajevi

Uz izložbu i mogućnost nabave plodova, posjetitelji su mogli prisustvovati i raznim zanimljivim  predavanjima. Udruga Živa hrana iz Bala predstavila se temom “Živom hranom do zdravlja”, a govorilo se o prehrani sirovom, živom hranom, bez termičke obrade. Udruga je imala i svoj štand na kojem su se mogli degustirati zeleni kašasti
sokovi, namazi te drugi pripravci. Članovi baljanske udruge smatraju da konzumiranje termički neobrađene hrane utječe ne zdravlje i vitalnost organizma.

Kako se i koje biljke mogu koristiti za očuvanje zdravlja govorio je Franko Zgrablić, poznati sakupljač ljekovitog bilja iz Svetog Petra u Šumi. On je predstavio nekoliko biljaka koje bi ljudi trebali u svojim kućnim ljekarnama, a posebno se osvrnuo na ljekovita svojstva čajeva od raznih biljaka koje slobodno rastu u prirodi. Neki od njegovih pripravaka mogli su se degustirati, ali i nabaviti za kućne ljekarne. Ines Delić i Danijela Gašpar govorile su o “Grupi solidarne razmjene”, zapravo o alternativnom obliku organiziranja proizvođača i potrošača hrane. Djelovanje grupa temelji se na uzajamnom povjerenju i neposrednom poznanstvu. Pogodnost za kupce je redovito pribavljanje namirnica provjerenog podrijetla i kvalitete, a za proizvođača sigurna prodaja poznatom kupcu.

Nezaobilazne gljive

Na kraju su članovi Društva gljivara Boletus s Bujštine govorili o jesenjim jestivim gljivama, a neke od njih su izložili na svom štandu, gdje se mogla degustirati i njihova juha od gljiva. Plodove svojih voćnjaka predstavilo je nekoliko OPGova i LAG Središnje Istre pa su posjetitelji mogli nabaviti ponešto od voća i prerađevina od voća, džemova, skokova, octa i sličnog za svoje smočnice. “Plodove jeseni u mojoj kuhinji” zajednički su organizirali Grad Pazin i Društveni centar “Veli Jože”, a financiran je iz programa “Zajedno za bolje” Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Ovim je programom u Pazinu obilježen Međunarodni dan hrane i siromaštva.