28.7. 2015.

Druga aktivnost u sklopu projekta LAGs4EU održana u Pazinu

Druga aktivnost u sklopu projekta LAGs4EU održana u Pazinu

U sklopu projekta LAGs4EU iz programa Europa za građane o kojem smo i ranie izvještavali, održana je druga aktivnost koje se odvila u Pazinu od 22. do 24 srpnja kada je LAG “Središnja Istra” kao nositelj projekta ugostio partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Češke, Italije, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije kojima su predstavljeni primjeri dobre prakse očuvanja kulturne baštine putem korištenja regionalnih, nacionalnih i EU fondova. 

Za vrijeme boravka, gosti su imali priliku razgledati Pazinski kaštel, a u sklopu posjete im je prezentiran ARCHEO’S projekt Grada Pazina ostvaren uz financijsku potporu iz programa prekogranične suradnje IPA Adriatic čiji ej cilj bio dodatno vrednovati povijesno značajne lokalitete koji uživaju status kulturnog dobra. Nadalje, predstavnici udruge Gong održali su prezentaciju projekta Pazi(n) proračun kao inovativnog modela građanske participacije u kreiranju javnih politika, a partneri su razmotrili mogućnosti daljnje suradnje u sklopu Interreg programa.

S obzirom da se boravaka gostiju djelomično preklopio s održavanjem TradInEtno festivala, partnerima na projekti prezentirani su primjeri očuvanja kulturne baštine iz istarske tradicije: održane su tako demonstracije sviranja tradicionalnih istarskih instrumenta, tradicionalnog dvoglasnog pjevanja “na tanko i debelo” i istarske ljestvice uvrštene na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine, a gosti su se okušali i u tradicionalnom istarskom plesu “Plesu na tavolac”.

Sljedeća aktivnost u sklopu projekta održati će se u travnju 2016. godine u Mostaru.