3.1. 2018.

Domaće od malih nogu: Radionice za kuharsko osoblje odgojno-obrazovnih ustanova s područja LAG-a „Središnja Istra“

Domaće od malih nogu: Radionice za kuharsko osoblje odgojno-obrazovnih ustanova s područja LAG-a „Središnja Istra“

U prosincu je održan ciklus radionica u organizaciji LAG-a „Središnja Istra“ namijenjenih kuharskom osoblju vrtića i škola s područja LAG-a kao predradnja projekta „Domaće od malih nogu“ u sklopu kojeg će se tijekom sljedeće godine projektne aktivnosti provoditi za područje cijele Županije.
Cilj radionica jest u odgojno-obrazovnim ustanovama poticati konzumaciju jela temeljenih na svježim namirnicama lokalnog podrijetla te uspostaviti direktnu vezu između ustanova i poljoprivrednih proizvođača.
Na radionicama koje su održane u Edukacijsko gastronomskom centru Istre u Pazinu sudjelovalo je 19 različitih vrtića i škola iz Pazina, Poreča, Motovuna, Žminja, Gračišća, Svetog Lovreča, Trviža, Karojbe, Pazinskih Novaki i Vrsara, odnosno sveukupno 30 kuhara koji su spremali 3 slana jela uz mentorstvo kuhara Davida Skoke, te tri slatke i 1 slanu slasticu uz mentorstvo kuhara Roberta Perića. Recepti osmišljeni na radionicama nutritivno odgovaraju potrebama djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta, a ujedno su prilagođeni uvjetima za pripremu u kuhinjama ustanova.
Glavne namirnice korištene u jelima bile su: svježi sir, skuta, maslac, jaja, mrkva, čičoka, pirovo brašno, čips od jabuke i kakija, fileti srdele i trilje, a sve su bile domaćeg podrijetla, pribavljene od poljoprivrednika s područja djelovanja LAG-a.
Kao direktan rezultat radionica uspostavljeni su kontakti između kuhara i poljoprivrednih proizvođača, a neki od recepata već su isprobani kao dio svakodnevnih menija u vrtićima i školama. Ujedno je potvrđen veliki interes za daljnjom edukacijom i organizacijom dodatnih radionica kod kuharskog osoblja ali i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova te će se i u narednoj godini nastaviti sa sličnim aktivnostima.
Projekt je sufinanciran iz sredstava Istarske županije, upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodoprivredu.