23.2. 2017.

12. Dani meda i okrugli stol “Domaće od malih nogu”

12. Dani meda i okrugli stol “Domaće od malih nogu”

Udruga pčelara “Lipa” Pazin, pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina, u suorganizaciji LAG-a “Središnja Istra”, Turističke zajednice središnje Istre, Udruženja obrtnika Pazin, organizira međunarodnu prodajnu izložbu pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno edukativni skup DANI MEDA. Na ovogodišnjim Danima meda predstavit će se više od 100 proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda te izlagači pčelarske opreme. Izlagači dolaze iz čitave Hrvatske među kojima je 30-tak izlagača iz Istre, te iz Poljske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U sklopu manifestacije, a u organizaciji LAG-a “Središnja Istra”, “Sjeverna Istra”, “Južna Istra” i “Istočna Istra” u petak u 12.00 sati održati će se okrugli stol „Domaće od malih nogu“. Okrugli se stol održava kao dio projekta „Domaće od malih nogu“ usmjerenog na stvaranje preduvjeta za uvođenje novih, odnosno za povećanje potrošnje lokalnih proizvoda u odgojno- obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji. Projekt će u partnerstvu provoditi lokalne akcijske grupe s područja Istarske županije – LAG „Središnja Istra“, „Sjeverna Istra“, „Istočna Istra“ te „Južna Istra“ uz potporu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u sklopu podmjere 19.3. Programa ruralnog razvoja 2014-2020.

Na okruglom stolu sudjelovati će predstavnice i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, regionalnih i lokalnih vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova i zdravstvenih službi, te lokalni poljoprivrednici i proizvođači hrane koji će prenijeti svoja dosadašnja iskustva te ukazati na mogućnosti i potencijalne prepreke kako bi se definirali daljnji koraci u ostvarenju cilja projekta.

Već tradicionalno, prodajnu izložbu u sklopu Dana meda prate i četiri stručna predavanja koja su ove godine osobito usmjerena na problematiku krivog deklariranja i patvorenja satnih osnova a održavaju se u subotu 25.veljače 2017. godine.

 

Posjetitelji ovogodišnjih Dana meda, u sklopu “pčelarskog gastro showa”, imat će tako priliku kušati jela poput medene čarolije od boškarina u woku, istarske ledvenice na slatki način uz palentu, slatko u mižolu te prženi kravlji sir s medom i orasima. Slasna jela obogaćena pčelinjim proizvodima, pripremat će u petak 24. veljače profesori i učenici Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića Poreč, a u subotu 25. veljače profesori i učenici Srednje škole Mate Blažine Labin.

Specifičan okus “medenoj čaroliji od boškarina u woku” dat će začini poput soja i vorchester umaka te senf i propolis, slatko u mižolu zapravo je zdrava slastica obogaćena medom, pogodna čak i za dijabetičare. Istarske ledvenice na slatki način jelo je koje će kuhari na licu mjesta flambirati i posluživati uz palentu i marinirane smokve, a kao desert, posjetitelji će moću kušati prženi kravlji sir, poslužen uz orahe i med. Cijena glavnog jela u sklopu “pčelarskog gastro showa” bit će 25, a deserta 15 kuna.

Novitet u ponudi su Prvi dani Mednih delicija u sklopu kojih će u razdoblju od 17. do 28. veljače osam ugostitelja s područja središnje Istre posjetiteljima nuditi delicije autohtone istarske kuhinje obogaćene pčelinjim proizvodima. Atraktivni menu koji se sastoji od predjela, glavnog jela i deserta po promotivnoj cijeni od 120,00 kuna nudit će ugostitelji: Pizzeria Peperone (Pazin), Agroturizam Ograde (Katun Lindarski), Konoba Vela vrata (Beram), Peron 2 (Cerovlje), Konoba Marino (Gračišće), Agroturizam Stara štala (Borut), dok će slatki kutak sa medenim desertom nuditi Hotel Lovac (Pazin) i Pizzeria Rotonda (Lindar).

Ovogodišnji Dani meda pripremili su i novu poslasticu – u suradnji sa VR ChocoArt obrtom za proizvodnju i čokolade i slastica izrađena je “Pazinska medna priča”. Riječ je o visokokvalitetnoj tamnoj čokoladi punjenoj medom, matičnom mliječi i propolisom koji će posjetitelji moći kupiti na danima meda u Pazinu.

Svi ovi noviteti dvanaestih dana meda stavljaju naglasak na upotrebu meda i dugih pčelinjih proizvoda u kulinarstvu i gastronomiji s ciljem veće popularizacije pčelinjih proizvoda i poticanja njihove konzumacije.

Izložba Dani meda je otvorena 24. veljače 2017. od 10:00 do 20:00 sati i 25. veljače 2017. od 8:00 do 19:00 sati. Ulaz na izložbu i sva predavanja besplatan je i otvoren je za sve zainteresirane posjetitelje.