5.5. 2017.

Predstavljanje projekta INSiGHTS

Predstavljanje projekta INSiGHTS

U utorak, 2. svibnja u Pazinu predstavljen je projekt INSIGHTS kojeg u sklopu transnacionalnog programa DUNAV 2014-2020 provodi LAG Središnja Istra. Na konferenciji su sudjelovale, Lenka Šajina iz TZ-a Žminj, Iva Jeletić Prodan iz TZ-a Motovun, Sanja Kantaruti iz TZ-a Središnje Istre te Iva Jekić iz LAG-a Središnja Istra.
Projekt INSiGHTS – „Integrirane strategije sporog, zelenog i zdravog turizma“ (Integrated, Slow, Green and Healthy Tourism Strategies“), usmjeren je na razvoj turistički atraktivnih destinacija kroz izradu strategija u čijem će fokusu biti zaštita prirodnih i kulturnih resursa. Ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna eura, a udio LAG-a Središnja Istra iznosi 160.000 eura.Kao pridruženi partner na projektu sudjeluje Upravni odjel za turizam Istarske županije, a u provedbu su uključene i Turistička zajednica središnje Istre, Turistička zajednica općine Motovun i Turistička zajednica općine Žminj, koje će zajedno izraditi strategiju održivog turizma. Strategija će uključivati smjernice za zdravi, zeleni i spori turizam kao jedan od najbrže rastućih trendova u turizmu, a za koji središnja Istra posjeduje vrlo dobar potencijal.
Radi se o jedinstvenom primjeru u kojem će različiti dionici u turizmu surađivati kako bi se fragmentirana turistička ponuda objedinila i zajednički odredio smjer razvoja turizma u središnjoj Istri, odnosno na području djelovanja triju spomenutih turističkih zajednica (grad Pazin, općine Cerovlje, Gračišće, Lupoglav, Tinjan, Sveti Petar u Šumi, Karojba, Motovun, Sveti Lovreč, Pićan, Žminj).
Projekt je s provedbom započeo početkom godine, odnosno 1. siječnja 2017. godine, a trajati će do 30. lipnja 2019. godine.
Rezultat provedbe bit će prva strategija razvoja turizma za područje središnje Istre, dodatno, kroz projekt bit će revidirane i mapirane postojeće bike i trail staze na području. Također planiran je razvoj i pilot staze koja će povezivati sve važne točke prirodne i kulturne baštine te na taj način činiti kompletan turistički proizvod.