24.10. 2017.

INSiGHTS: Projektni događaj u središnjoj Istri

INSiGHTS: Projektni događaj u središnjoj Istri

Proteklog je tjedna LAG “Središnja Istra” ugostio 20-tak predstavnika partnera – razvojnih agencija, udruženja, te općina i gradova iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Njemačke i Srbije kojima su u trodnevnom programu predstavljeni primjeri dobre prakse sa područja središnje Istre, a u svrhu izrade turističke strategije za područje središnje Istre.Susret se održao kao dio projekta INSiGHTS koji se financira iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG Dunav, a na kojem LAG “Središnja Istra” djeluje kao jedan od partnera.

Gosti su upoznati s poviješću i specifičnostima Motovuna i Pazina te su iskusili autentične okuse središnje Istre kroz bogatu ponudu lokalnih agroturizama i vinarija. Također, predstavljen im je Pazinski cukerančić kojeg su, kroz kreativnu radionicu popraćenu folklornim zvucima, imali priliku i sami pripremati. Partneri su iz prve ruke iskusili Parenzanu – kratkom vožnjom biciklima od Motovuna do Špinovci, a poseban doživljaj Pazina omogućen im je zip-line vožnjom iznad Pazinske jame.
Na temelju svega viđenog, partneri su, s obzirom na svoja stručna znanja i dosadašnja iskustva u turističkom razvoju, iznijeli svoje komentare i prijedloge za napredak središnje Istre kao atraktivne turističke destinacije.

U sklopu provedbe projekta trenutno je u procesu izrada Razvojne turističke strategije središnje Istre 2018.-2025. za područje djelovanja Turističke zajednice središnje Istre, Turističke zajednice općine Motovun te Turističke zajednice općine Žminj.
S obzirom da je broj posjetitelja na tom području u konstantnom porastu, zajednička strategija omogućiti će definiranje smjera razvoja i marketiniški plan promocije destinacije sa osobitim naglaskom na zelenom, zdravom i sporom turizmu za koji središnja Istra posjeduje odlične predispozicije.
Usto je za sljedeću godinu planirano revidiranje postojećih i uređenje nekoliko novih biciklističkih staza kao preduvjet za daljnji razvoj cikloturizma u središnoj Istri.

Više informacija o INSiGHTS projektu dostupno je na službenoj web stranici projekta: www.interreg-danube.eu/insights