27.6. 2019.

Završni događaj i pregled ENSURE projekta

Završni događaj i pregled ENSURE projekta

Projekt “Europska mreža za koheziju i solidarnost u ruralnim područjima – ENSURE”, završava s provedbom u srpnju 2019. Šesti, ujedno i posljednji, međunarodni sastanak partnera održan je od 5. do 7. lipnja u Slovenskoj Bistrici (Slovenija).

Prvog dana događanja partneri su se susreli kako bi se prisjetili i razgovarali o svim međunarodnim događajima koji su se odvijali u sklopu ENSURE projekta, koji je s provedbom započeo u srpnju 2017. godine. Partneri su ujedno predstavili lokalne događaje s ciljem promicanja projekta koje su provodili na svome području, te razmotrili mogućnosti za daljnju suradnju na budućim projektima. Kao jedan od rezultata projekta predstavljena je i brošura projekta.

Ključni događaj 6. međunarodnog susreta održan je u četvrtak, 6. lipnja, u dvorcu Slovenska Bistrica pod nazivom “Izazovi EU i budućnost ruralnih područja nakon 2020. godine”. U uvodnom dijelu skupa, zastupnik Europskog parlamenta (MEP) Franc Bogovič predstavio je koncept pametnih sela u Europi dok je dr. Sc. Franco Sotte sa Sveučilišta u Marcheu (Italija) ukazao na neka od otvorenih pitanja Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine. Tijekom drugog dijela skupa održan je okrugli stol. Sudionici su bili: MEP Franc Bogovič, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije, mag. Tanja Strniša, profesorica Sveučilišta u Ljubljani i Sveučilišta u Bologni ddr. Rudi Rizman, dr. Sc. Dimitrios Antoniadis sa Sveučilišta u Tesaliji u Grčkoj i predsjednik slovenskog društva za ruralni razvoj Aleš Zidar. Govornici su naglasili kako ruralno područje još uvijek predstavlja jednu od ključnih razvojnih točaka zajedničkog europskog razvoja. Ipak, zbog osjećaja nedjelovanja, euroskepticizam se pojavljuje kao jedan od izazova na selu i zahtijevat će veliku pažnju u budućnosti. Nakon okruglog stola, projektni partneri su uživali u obilasku dvorca Slovenska Bistrica i prošetali oko centra grada. Na večeri im je predstavljena lokalna folklorna i kulturna baština.

Posljednjeg dana manifestacije partneri projekta pridružili su se učenicima Visoke škole u Slovenskoj Bistrici, s kojima su sudjelovali na dvije radionice – jednoj posvećenoj izazovima EU, te drugoj posvećenoj građanskom sudjelovanju u EU.

Partneri na projektu, koji su svojim projektom suradnje pridonijeli projektu, su:

Razvojno informacijski centar Slovenska Bistrica (vodeći partner) (Slovenija)
Općina Trudovets (Bugarska)
Lokalna akcijska grupa Središnja Istra (Hrvatska)
Hranicka rozvojova agentura (Češka Republika)
Sveučilište u Tesaliji (Grčka)
Kulturno društvo Kistarcsa (Mađarska)
Associazione Alessandro Bartola (Italija)
Općina Ligatne (Latvija)
Općina Kolašin (Crna Gora)
Lask (Poljska)
Consiliul Judetean Alba (Rumunjska)
Fond za europske poslove Autonomne Pokrajine Vojvodine (Srbija)
Federación de Municipios de Madrid (Španjolska) i
Futuro Digitale (Italija).

Pratite nas na facebook.com/ensurenetwork da biste saznali više o događaju i samom projektu!

Projekt se provodi u okviru programa Europa za građane koji financira Europska unija.